Нацыянальны гістарычны музей Рэспублікі Беларусь



Вушастая сава

Вушастая сава - адзін з 13 відаў соў, якія жывуць у Беларусі, і самы распаўсюджаны з іх. Назву сваю атрымала з-за "вушак" з пёраў, якія з вушамі нічога агульнага не маюць - сапраўдныя схаваны глыбока пад пер'ем.

Сваім вонкавым выглядам нагадвае пугача, толькі яго паменшаную копію - вушастая сава сярэдніх памераў, дасягае 31-37 см даўжыні і 86-98 см у размаху крылаў. Маса цела 240- 300 г, рэдкія асобнікі могуць важыць да 400. Самец заўсёды некалькі менш за самку. Аранжавая вясёлка вачэй таксама робіць вушастых падобнымі на пугачоў. Як і ўсе совы, валодае вельмі рухомай шыяй - можа паварочваць галаву на 270 градусаў. У сярэднім гэтыя совы жывуць не вельмі доўга. Так, дакладна вядомая вушастая сава доўгажыхарка пражыла толькі 29 гадоў і 9 месяцаў.

Звычайная вушастая сава трымаецца ў лясах, аддаючы перавагу іглічным лясам над лісцянымі, так як тут яна менш прыкметная па сваёй афарбоўцы. У апошні час стала сяліцца і ў лесапаркавай зоне гарадоў. Вобласць яе гнездавання абдымае Еўропу і паўночную Азію; зімуюць на поўдзень ад, аж да паўночнай Афрыкі. Гняздуецца пераважна ў старых гнёздах крумкачовых птушак, такіх як варона і сарока. Гняздо, як правіла, размяшчаецца досыць высока, але вядомыя выпадкі выяўлення гнёздаў на вышыні ўсяго 1,5-2 метраў. Птушкі добра адгукаюцца на біятэхнічныя мерапрыемствы - займаюць зробленыя і паразвешваныя чалавекам гнездавыя скрыні. Ляцяць на зіму далёка не ўсе вушастыя совы. Застаючыся на зіму ў Беларусі, совы звычайна трымаюцца кампаніямі па 8-10 птушак. Але часам можна ўбачыць і да 30 сов на адным дрэве. Боязі да чалавека пры гэтым яны не адчуваюць і дазваляюць разглядаць сябе з блізкай адлегласці. Дарэчы, вушастыя совы - адны з нешматлікіх драпежных птушак, якіх утрымліваюць у хатніх умовах - узятыя птушанятамі, яны лёгка прыручаюцца.

Галоўную ежу совы складаюць дробныя грызуны, пераважна мышы і палёўкі, таксама казуркі, падчас гнездавання - і птушкі. Зрэдку сярод яе ахвяр адзначалі бялок, ласак і гарнастаяў, шэрых пацукоў. Сутачная норма ежы вушастай савы каля 30 г мяса, ці 3 мышы. Дарэчы, некрупную здабычу яна часта носіць не ў лапах, як гэта робіць пераважная большасць дзённых драпежных птушак, а ў дзюбе. Днём вушастая сава хаваецца ў густой кроне дрэва, а з прыходам ночы вылятае паляваць на навакольныя лугі і палі. Паляванне ў палёце для яе найбольш характэрная, У ціхія зацішныя ночы для злову адной ахвяры саве даводзіцца рабіць па два-тры кідка, а падчас моцнага ветру або дажджы з-за шуму эфектыўнасць палявання ў два-тры разы зніжаецца. Вушастыя совы лічацца карыснымі ў сельскай гаспадарцы птушкамі. Збіраючыся ў вялікія зграі, яны здольныя знішчыць вялікая колькасць шкодных грызуноў на гародах, токах і гумнах.

Пладавітасць вушастай савы змяняецца ў розныя гады ў залежнасці ад колькасці палёвак. У гады, спрыяльныя па кармавых умовах, у кладках бывае 8-9 і больш яек, але часцей за ўсё іх не больш за шэсць. Вушастыя совы манагамныя, пары ў іх пачынаюць утварацца зімой, а сезон размнажэння доўжыцца з лютага па ліпень. Бацькі вельмі актыўныя і агрэсіўныя пры абароне гнязда з птушанятамі, пры гэтым яны выдаюць хрыплыя крыкі. Птушаня вылупляецца зусім сляпым, але з рэдкім пушком. Праз тыдзень ён "ўстае на ногі" і праяўляе сваю бойкость, патрабавальнасць. Ва ўзросце 10 тыдняў птушаняты ўжо набываюць апярэнне, падобна на дарослае, толькі пёры ў іх мяккія і ляжаць друзла. Маладыя совы пакідаюць гняздо ва ўзросце каля 20 дзён, хоць яны ўсё яшчэ няздольныя лётаць (у гэты час яны поўзаюць ў межах суседніх з гняздом галінак). Кароткія палёты птушаняты здзяйсняюць, толькі пачынаючы з 35-дзённага ўзросту. У ліпені птушаняты совы канчаткова пакідаюць гняздо і пачынаюць весці самастойны лад жыцця.

Вушастая сава - птушка маўклівая. Часцей за ўсё яе голас можна пачуць ранняй вясной - з лесу даносіцца глухое буханне, скуголячыя крыкі і свіст. Птушка здольная праяўляць агрэсіўнасць выключна пры абароне гнязда. Ва ўсіх астатніх выпадках яна даволі міралюбная. Сава можа падпускаць да сябе чалавека на адлегласць не менш за два метры. Зрэшты, заўважыць яе не заўсёды лёгка. Варта ёй уладкавацца, седзячы на галінцы, на дзённай адпачынак, заплюшчыць вочы, прыціснуць апярэнне, і выцягнуцца ўгору, як тут жа з савы яна ператвараецца ў абламаны сухі сук. Падабенства ўзмацняе афарбоўка птушкі, вельмі дакладна паўтаралая афарбоўку і нават фактуру зрэзанай расколінамі драўнянай кары. Такая маскіроўка - справа не лішняе, асабліва ў месцах пражывання ястрабаў-цецярукачоў, якія ахвотна ўключаюць вушастых соў ў спісы сваіх паляўнічых трафеяў. Ды і любая дробная птушка, убачыўшы саву, тут жа прымецца галасіць на ўвесь лес і збярэ цэлую зграю сварлівых суродзічаў, якія ўжо дакладна не дадуць спакойна адпачыць пасля начнога палявання. У цэлым жа, натуральных ворагаў у вушастай савы няшмат. Акрамя ястрабаў небяспеку стварае пугач, які не супраць пачаставацца савятамі. Для дарослых асобін сур'ёзнай пагрозай з'яўляецца куніца.