Нацыянальны гістарычны музей Рэспублікі Беларусь



Вавёрка звычайная

Экспанат: вавёрка звычайная

Вавёрка звычайная гэта дробны, прыгожы і спрытны звярок з выцягнутым целам і вельмі пухнатым хвастом. Даўжыня яе цела складае без хваста 19-28см, а з ім 30-47см., Вага дарослай жывёліны вар'іруецца ў межах ад 250 да 340г. Яны маюць круглявую галаву з вялікімі і выразнымі чорнымі вачыма, вушы доўгія, з пэндзлікамі, асабліва яны выяўленыя ў зімовы перыяд. Афарбоўка - рудая, пад колер сасновай кары, зімой - шэра-чырвона-чорная. Чуллівыя валасінкі - вібрыссы - растуць на мордзе, пярэдніх лапках і брухе. Заднія лапы даўжэй і больш магутныя за пярэднія. Пальцы з чэпкімі і вострымі кіпцюрамі дазваляюць вавёрак лазіць па дрэвах і ўтрымліваць ежу.

У вавёркі, як у любога іншага грызуна, дзіўна трывалыя зубы. У пярэдняй частцы рота размешчаны выступаючыя наперад долатоападобныя разцы, якія растуць па меры сцірання на працягу ўсяго жыцця жывёлы. З іх дапамогай, а таксама дзякуючы моцным мышцам ніжняй сківіцы звярок разламлівае і разгрызае цвёрдую ежу, а ў задняй поласці рота знаходзяцца карэнныя зубы, якія гэтак жа растуць ўсё жыццё.

На волі вавёрка жыве 2-4 гады, у няволі ж пры добрым даглядзе можа пражыць да 15 гадоў. Насяляюць вавёркі пераважна іглічныя лясы, але не пазбягаюць змешаных і лісцяных, а таксама паркаў і садоў. Арэал распаўсюджвання - ад нізінных раўнін да горных месцаў (не вышэй 2000 м) па ўсёй Еўропе і ў паўночных раёнах Азіі аж да Японіі.

Асноўны корм вавёркіі - насенне іглічных дрэў, хоць у ежу ідуць і арэхі, грыбы, ягады і нават яйкі птушак. У населеных пунктах яны здольныя карміцца з птушыных кармушак, выкопваць высаджаныя расліны ў пошуках насення. Дзённая колькасць спажыванай ёй ежы залежыць ад сезона: вясной, падчас гону вавёрка з'ядае да 80 г у дзень, зімой - усяго 35 г.

Летам і восенню, нягледзячы на тое, што вавёркі сыты, яны ўзмоцнена запасаюць корм на зіму. Вавёркі нацягваюць еду ў дуплы дрэў, хаваюць у расколіны кары, закопваюць сярод каранёў, а таксама сушаць грыбы, вешаючы іх на галінкі. Але аб месцах сваіх запасаў яны хутка забываюцца і знаходзяць іх зімой цалкам выпадкова, пераважна па паху. Гэтым карыстаюцца вельмі вялікая колькасць птушак і жывёл, якія знаходзяць вавёрчыны каморы.

Колькасць вавёрак схільная да моцных ваганняў у залежнасці ад ўраджаю асноўных кармоў. Калі пасля ўраджайнага года адбываецца выбух нараджальнасці на 400%, то пасля галодных гадоў яна скарачаецца ў дзесяткі разоў.

Звярок выдатна прыстасаваўся да жыцця на верхавінах дрэў. Вавёркі спрытна бегаюць уверх і ўніз па ствалах дрэў, а потым пераскокваюць з адной кроны ў іншую, часам на адлегласць да 10 метраў. У кронах яны будуюць гнязда з лісця і галінак. Прычым гнёздаў ў яе можа быць некалькі - асноўнае і запасныя, каб перачакаць непагадзь, схавацца ад ворага, а іх у яе шмат (собаль, куніца, расамаха, совы, рысь і многія іншыя) і зладзіць склад запасаў на зіму. У ўмовах горада вавёркі могуць сяліцца і ў шпакоўні. Як правіла, у кожнага звярка налічваецца да 15 гнёздаў. Праз кожныя 2-3 дня жывёлы мяняюць прытулку і перамяшчаюцца ў іншае.

Акрамя запасаў ежы вавёркі таксама ўцяпляюць сваё жыллё - жывёлы затыкаюць мохам і сухой травой шчыліны, робяць тоўсты падсціл. У гэтых гнёздах яны гадуюць нашчадства (звычайна па 3-7 вавярчанят два разы на год) і зімуюць. Нягледзячы на свой цёплы кажушок, у моцныя маразы вавёрка зусім не выходзіць з гнязда. У такія перыяды яна спіць па 20-22 гадзіны ў суткі. Пры адлігах вавёрка выходзіць пагуляць і збірае шышкі, з якіх здабывае насенне. У ход ідуць і харчы.

Пры неўраджайным сязоне ў родных месцах вавёркі накіроўваюцца туды, дзе больш пракорму. Яны пераадольваюць сотні кіламетраў, часам рухаючыся суцэльным патокам на працягу аднаго-паўтара месяца з хуткасцю да чатырох км/гадзіну. У астатні перыяд часу яны вядуць адзіночны лад жыцця. Толькі ў гарадскіх умовах вавёркі збіраюцца па некалькі асобін на невялікіх прасторах, дзе яны атрымліваюць ежу ад людзей.

Вавёркі могуць стаць прычынай парушэнняў электразабеспячэння, выклікаючы кароткія замыкання на элементах ліній электраперадач, якія знаходзяцца пад высокай напругай. Прычына ў тым, што яны часта точаць свае зубы аб галінкі дрэў, але не ў стане адрозніць галінкі ад электрычных правадоў.